Comunicat de presă AMDM

apr
2019

Procedura de înregistrare de către OMS a medicamentelor şi vaccinurilor, discutată într-o reuniune internaţională

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a găzduit, în perioada 9-10 aprilie 2019, seminarul internaţional cu tematica „Cooperare, convergenţă şi armonizare în sectorul farmaceutic. Înregistrarea în colaborare pentru sporirea accesului la medicamente şi vaccinuri”. Evenimentul, desfăşurat sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a reunit reprezentanţii instituţiilor de reglementare în domeniul medicamentului din 13 ţări, inclusiv din Ucraina, Republica Belarus, Georgia, Federaţia Rusă, Armenia etc.. Seminarul a avut drept scop de a explica participanţilor procedura de precalificare a medicamentelor de către OMS, precum şi de a facilita schimbul de experienţă în domeniul medicamentului.

În cuvântul său de salut, directorul general al AMDM, Vladislav Zara, a menţionat că acest eveniment permite rezolvarea unor probleme importante privind sporirea accesului medicamentelor calitative şi sigure pe piața farmaceutică a Republicii Moldova. „Calitatea și siguranța medicamentelor este o chestiune de importanță mondială, a cărei soluționare necesită eforturi comune și o strânsă cooperare a părților interesate. În context, aş vrea să amintesc că în Republica Moldova sunt aplicate proceduri şi cerinţe de reglementare europene, iar acest fapt a sporit esenţial calitatea şi eficacitatea preparatelor farmaceutice. Suntem dispuşi să împărtăşim cu colegii din alte state experienţa pozitivă acumulată în ultimii ani”, a declarat Vladislav Zara.

La rândul său, şeful Biroului regional al OMS pentru Europa, Igor Pocanevici, a spus că organizația susține consolidarea sistemelor de sănătate în toate statele membre și, în special, consolidarea autorităților naționale de reglementare în domeniul medicamentului. ”Totuși, la nivel mondial capacitatea de reglementare este limitată. Prin urmare, este necesar să se raționalizeze activitatea autorităților de reglementare, fiind asigurată siguranța acestora reieșind din standardele convenite”, a menționat Igor Pocanevici.

Organizația Mondială a Sănătății este unul dintre principalii parteneri internaţionali ai Republicii Moldova ce acordă suport sistemului naţional de sănătate. Asistenţa tehnică oferită Republicii Moldova de către OMS este acordată în baza Acordurilor Bienale de Colaborare, ce reflectă priorităţile pe un termen de doi ani.

Noutăţi

iul
2019

AMDM lansează versiunea nouă a paginii web.

iul
2019

Directorul general al AMDM, Vladislav Zara, şi-a luat rămas bun de la angajaţii instituţiei

iun